W naszej kuchni rzadko używamy nasion chia, równie dobrym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3 i OMEGA-6 jest nasze rodzime siemię lniane. Jednak do truskawkowego puddingu chia pasuje doskonale. Uwielbiam to, w jaki sposób delikatnie chrupie w zębach 🙂
Przygotowanie truskawkowego puddingu chia nie wymaga dużo pracy, za to więcej cierpliwości. Dlaczego? Bo już przygotowany do zjedzenia deser musi jeszcze kilka godzin przeczekać w lodówce – a to jest najtrudniejsze! 🙂
Składniki na truskawkowy pudding chia:
- 0,5 kg truskawek
- 2 łyżki syropu daktylowego, miodu lub innego zdrowego słodzika
- 4 łyżki nasion chia
- 10 migdałów
- liście mięty do ozdoby
Truskawkowy pudding chia – przygotowanie
Truskawki myjemy, osączamy i pozbywamy się zielonych ogonków. W blenderze kielichowym lub ręcznym miksujemy już posłodzone truskawki. Dodajemy nasiona chia, wlewamy do pucharków, posypujemy posiekanymi migdałami i ozdabiamy listkiem mięty.
Na koniec najtrudniejsze, wstawiamy prawie gotowy deser do lodówki i czekamy kilka godzin, aby nasiona chia zmiękły i napęczniały.
Pomimo tego, że to trudne, uwierz mi, warto poczekać! 🙂
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i fitoskładniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej “gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki. Wolne rodniki zaś są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej odżywcze są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zrobiłam, polecam ☺ pyszny