Bywają takie dni w których nie masz czasu na przemyślane zakupy… Wpadając głodny do domu na szybko montujesz posiłek z tego co akurat zostało w kuchni lub spiżarce. Właśnie takiego dnia powstał przepis na ten bardzo prosty i zdrowy posiłek.
Warzywa mają tę wspaniałą cechę, że poza nielicznymi wyjątkami można je spożywać na surowo. To ogromna oszczędność czasu, wystarczy umyć, posiekać, “skleić” jakimś dressingiem i gotowe! 🙂
Tak na szybko przygotowaną potrawę błyskawicznie możesz uszlachetnić ziołami. Oprócz walorów smakowych, zawarte w ziołach fenylopropanoidy, terpeny, flawonoidy i antocyjany neutralizują wolne rodniki oraz poprawiają metabolizm.
Składniki na talerz warzywnych rozmaitości:
- 1 liść kapusty pekińskiej
- 0,5 ogórka
- 4 rzodkiewka
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki oleju lnianego
- ulubione kiełki
- zioła (pyszna jest mieszanka o nazwie Zioła greckie)
- szczypta zdrowej soli
Kapustę pokrój na cienkie pióra. Rzodkiewki i ogórka pokrój na cząstki.
Ze wszystkich składników zrób talerz rozmaitości, posyp kiełkami, polej olejem lnianym, oprósz solą i ziołami.
Zostaw komentarz